هر آنچه باید در رابطه با ساخت بازی بدانید – از فرصت های شغلی تا مهارت های مورد نیاز

0 1,315

زمانی تنها راه برای سرگرم شدن، تماشای فیلم و سریال، کتاب خواندن، گوش دادن به موسیقی، رفتن به تئاتر و سینما و … بود. اما هر چه تکنولوژی پیشرفته تر شد و سبک زندگی انسان ها تغییر کرد، نوع سرگرمی انسان ها نیز دستخوش تغییراتی شد. امروزه صنعتی به نام گیمینگ در جهان وجود دارد و شاید برایتان جالب باشد بدانید که 3 میلیارد انسان روی این کره خاکی مستقیما با آن به طور مستمر درگیر هستند و تنها به چشم سرگرمی به آن نگاه نمی کنند و دیگر جزوی از زندگی آنها محسوب می شود! این صنعت آنقدر تاثیرگذار است که می تواند باعث تغییر عقاید یک نسل و رده سنی شود!

فارغ از اینها، در چنین شرایطی بدون شک فرصت های شغلی زیادی در این صنعت به وجود می آید.
اگر شما از علاقمندان به صنعت گیم هستید و می خواهید به طور مستقیم وارد آن شوید (به عنوان یک بازی ساز)، حتما با مقاله «هر آنچه باید در رابطه با ساخت بازی بدانید» و سایت پلی مگ همراه باشید. همچنین لازم به ذکر است بخش بلاگ فرادرس، در رابطه با ساخت بازی مقالات بسیار ارزنده ای را برای علاقمندان به این حیطه تهیه و آماده کرده است.

بازی ساز کیست و چه ویژگی هایی دارد؟

فراموش نکنید که طراح گرافیکی، صداگذار، نویسنده، برنامه نویس و تمام کسانی که در یک پروژه ساخت بازی ویدیویی شرکت می کنند، از لحاظ اهمیت یکسان هستند و هیچوقت یک کدام بر آن یکی اولویت ندارد. شاید ویژگی های خوب یک بازی بتواند تا حدودی باعث شود تا گیمر ضعف های آن بازی را نادیده بگیرد، اما آن بازی هیچوقت یک بازی کامل محسوب نمی شود. برای اینکه از توانایی همه اعضای گروه به طور کامل بهره گرفته شود، نیاز به یک فرد است که بتواند تمامی اعضا را مدیریت کند.

بازی ساز چه کسی است و چه ویژگی هایی دارد؟
بازی ساز چه کسی است و چه ویژگی هایی دارد؟

در این قسمت سعی داریم بگوییم بازی ساز کیست و چه ویژگی هایی دارد. همچنین ویژگی های ذکر شده، ویژگی یک بازی ساز مستقل و مدیر استودیو می تواند باشد.

  • آشنایی و علاقه به دنیای گیم: قطعا آشنایی و داشتن علاقه این صنعت، از پیش نیاز های یک فرد بازی ساز یا طراح بازی می باشد. کم پیش می آید که یک بازی ساز یا مدیر گروه / استودیو قبلا خودش گیمر نبوده باشد. همچنین این مورد کمک می کند تا پروژه هایی که ساخته می شوند، با توجه به آشنایی بازی ساز / مدیر گروه یا استودیو با دنیای گیم، موفقیت آمیز باشند.
  • اهمیت دادن به کار تیمی و استفاده از تجارب دیگران: اهمیت دادن به کار تیمی و مشورت با سایر اعضای تیم و افراد با تجربه کمک می کند تا ایده های جدیدی خلق شوند. ممکن است یک ایده از نظر شما بسیار بی نقص باشد، اما زمانی که با سایر اعضای تیم یا استودیو بازی سازی خود مشورت می کنید، متوجه عیب و ها و نواقص آن می شوید.
  • آشنایی با حداقل یک زبان برنامه نویسی مرتبط: این موضوع به اینکه قرار است چه موتور بازی سازی انتخاب کنید، ارتباط مستقیمی دارد. اما در کل آشنایی با یک زبان برنامه نویسی (مرتبط باشد که چه بهتر) از الزامات بازی سازی است. بعد از اینکه موتور گرافیکی و بازی سازی خود را انتخاب کردید، با مراجعه به مجموعه آموزش های برنامه نویسی فرادرس (کامل ترین سایت آموزشی – تدریسی در ایران)، دوره مورد نظر خود را جهت یادگیری زبان برنامه نویسی تهیه کنید.
  • کنار آمدن با شرایط سخت و دشوار: شغل بازی سازی یکی از طاقت فرسا ترین شغل ها محسوب می شود و شاید در خیلی از روز ها مجبور شوید کل روز را صرف پشت سیستم نشستن کنید. همچنین در طول مسیر، با چالش های فراوانی روبرو خواهید شد که اگر نتوانید وضعیت را مدیریت کنید، پروژه با شکست روبرو خواهد شد.

آیا به بازی سازی می توان به عنوان یک شغل نگاه کرد؟

همانطور که در اول مقاله گفته شد، صنعت گیم جزو برترین صنعت ها از لحاظ درآمدزایی محسوب می شود و در جهان یک شغل و حرفه کاملا جا افتاده در جهان محسوب می شود. همچنین شاید برایتان جالب باشد بدانید میانگین جهانی درآمد این صنعت، حدود 16 برابر بیشتر از فروش نفت ایران است!

علی رغم اینکه در ایران مشکلاتی مثل تحریم ها و عدم حمایت مسئولین وجود دارد، اما هر کسی می تواند با ترکیب مهارت و خلاقیت، به عنوان یک بازی ساز مستقل شروع به فعالیت کند. از خوبی های این شغل می توان به عدم محدود بودن آن اشاره کرد، به طوری که هر چقدر مهارت خود را افزایش دهید، می توانید حتی در ایران به صورت بین المللی نیز فعالیت کنید و درآمد دلاری داشته باشید.

برای درک هر چه بهتر این موضوع و آشنایی با وضعیت بازی سازی در ایران، به شما خواندن مصاحبه با بازی سازان ایرانی (کلیک کنید) را پیشنهاد میکنم. این مصاحبه ها اختصاصا توسط تیم پلی مگ با بازی سازان مستقل و مدیر گروه ها / استودیو های ایرانی انجام شده است.

بازی سازی پتانسیل تبدیل شدن به یک شغل پردرآمد را دارد
بازی سازی پتانسیل تبدیل شدن به یک شغل پردرآمد را دارد

حالا که با بازی ساز آشنا شدید و فهمیدید چه ویژگی های کلیدی دارد، با یکدیگر به بررسی فرآیند و مراحل مهم ساخت یک بازی ویدیویی می پردازیم.

فرآیند و مراحل ساخت یک بازی ویدیویی (0 تا 100)

1- برنامه ریزی مراحل توسعه بازی

طبیعتا قبل از اینکه یک استودیو و یا تیم بازی سازی، مراحل فنی ساخت بازی را آغاز کند، اول باید با هم فکری یکدیگر نیاز ها و وظایف خود را مشخص کنند. اینکه اصلا قرار است موضوع و محوریت گیم درباره چه باشد و چگونه مخاطب را درگیر خود کند و …
در ادامه برخی از سوالات مهم در مرحله اول ساخت بازی را با یکدیگر مرور می کنیم.

  • چه نوع بازی قرار است تولید کنیم؟ (
  • آیا آن 2 بعدی است یا 3 بعدی؟
  • چه ویژگی های کلیدی قرار است داشته باشد؟
  • شخصیت های اصلی آن چه کسانی خواهند بود؟
  • در چه زمان و مکانی اتفاق خواهد افتاد؟
  • مخاطب هدف ما چه کسانی هستند؟ (شامل جنسیت و رده سنی)
  • بهترین موتور بازی سازی ممکن کدام است؟ (در صورتی که به سوالات بالا پاسخ دادید، این گزینه به طور اتوماتیک حل می شود)
  • منابع مالی مورد نیاز چقدر است و چگونه می توانیم آن را تامین کنیم؟
  • آیا برای توسعه بازی، نیاز به استخدام افراد بیشتری است؟
برنامه ریزی مراحل توسعه بازی جزو مهم ترین مراحل بازی سازی است
برنامه ریزی مراحل توسعه بازی جزو مهم ترین مراحل بازی سازی است

شاید سوالات بالا کمی کلیشه ای به نظر برسند، اما متاسفانه باید گفت که در کشورمان، علاوه بر بازی سازان تازه کار، خیلی از بازی سازان و استودیو ها نیز این موارد را جدی نمی گیرند که نتیجه آن شکست های بزرگ چه از لحاظ مالی و چه از لحاظ فنی می باشند.

2- مراحل مهم پیش از توسعه بازی

این مرحله، آخرین مرحله تئوری پیش از آغاز مراحل فنی ساخت بازی محسوب می شود. در این مرحله شما باید به عنوان یک بازی ساز و یا رهبر تیم، با نویسندگان و طراحان (دیزاینر ها) خود صحبت کنید تا بتوانید به یک جمع بندی نهایی در رابطه با بازی برسید. به قول معروف ایده های ناب بسیار زیاد هستند، اما عملی کردن آنها کار ساده ای نیست. در بازی سازی نیز این نکته به شدت صدق می کند.

در جلسه ای که بین شما، نویسندگان، دیزاینر ها و تیم فنی برگزار می شود، باید موارد زیر را مورد بررسی قرار دهید:

  • ملاقات با نویسندگان: شخصیت اصلی داستان چه کسی است؟ چطور شخصیت های بازی به یکدیگر مرتبط می شوند؟ ویژگی های اخلاقی هر شخصیت چگونه است؟ (این نکته کمک زیادی جهت صداگذاری و انتخاب فرد درست برای گویندگی شخصیت ها می کند)، آیا پیش زمینه داستانی وجود دارد تا دنیا و شخصیت های بازی برای گیمر قابل درک باشد؟ تم داستانی بازی چگونه خواهد بود؟ منطق در داستان بازی حکم فرما است یا تخیل؟
  • ملاقات با طراحان (دیزاینر ها): زمانی که شما با نویسندگان بازی ملاقات کنید، متوجه خواهید شد که تم بازی بر چه پایه و اساسی خواهد بود (مثلا دارک) و این نکات کمک بسیار زیادی به طراحان جهت ایجاد یک دنیای خیالی یا بر پایه واقعیت می کند. همچنین از مهم ترین نکاتی که باید مورد بررسی قرار بگیرد، سبک گرافیک دنیای بازی است، این نکته شاید 25 درصد کار حساب شود.
  • ملاقات با تیم فنی (برنامه نویس و …): طراحان (دیزاینر ها) ارتباط مستقیمی با تیم فنی دارند، چرا که باید دقیقا طرح های آنها را در موتور گرافیکی بازی (گیم انجاین) پیاده سازی کنند. همچنین سبک گرافیک بازی که طراحان مناسب برای دنیا و داستان بازی می دانند، کمک شایانی به تیم فنی جهت انتخاب یک موتور گرافیکی مناسب می کند.
ملاقات و مشورت با تمام اعضای تیم / استدیو بازی سازی جزو واجبات است
ملاقات و مشورت با تمام اعضای تیم / استدیو بازی سازی جزو واجبات است

3- آغاز مراحل توسعه فنی ساخت بازی

در این مرحله تمام اهداف ساخت بازی مشخص شده اند. استودیو و یا بازی ساز می داند که قرار است چه چیزی خلق کند و به معنای دیگر ابتدا و انتهای بازی مشخص شده است. در این مرحله که به مرحله فنی ساخت بازی معروف است، برنامه نویسان / دولوپر ها سعی می کنند تا به بهترین شکل ممکن، موارد مهمی که نویسندگان و دیزاینر ها اعلام کرده اند را در کنار یکدیگر قرار دهند و بازی را به شکل عملی خلق کنند.

افراد حاضر در این بخش، به مراتب بیشتر از بخش های تئوری بازی هستند. افرادی مثل برنامه نویس، دولوپر، صداگذار، گوینده و حتی نویسنده و طراح (دیزاینر) نظارت مستقیمی بر مراحل فنی دارند.

4- مراحل پیش از انتشار نهایی بازی در مارکت ها و استور های مرتبط

آخرین مرحله فنی یک پروژه بازی ویدیویی، مربوط می شود به تست بازی. در این مرحله یک سری تستر (گیمر و برنامه نویس) بازی را تست می کنند تا اگر بازی از لحاظ فنی مشکل داشت (به اصطلاح باگ) سریعا در دست بررسی قرار گیرد و آن را بهینه کنند. امروزه بهینه بودن بازی ها شاید به اندازه داستان و گرافیک بازی در فروش بازی تاثیرگذار باشند و حتی موارد زیادی در طول چند سال اخیر، علی رغم کیفیت گرافیکی و داستانی بسیار بالا، اما با شکست روبرو شده اند. متاسفانه این مورد بین بازی سازان ایرانی کمتر مورد اهمیت واقع می شود.

رفع عیب های بازی (اصطلاحا باگ گیری) می تواند پیشاپیش از یک ضرر بزرگ جلوگیری کند
رفع عیب های بازی (اصطلاحا باگ گیری) می تواند پیشاپیش از یک ضرر بزرگ جلوگیری کند

معرفی برترین موتورهای بازی سازی (گیم انجاین)

در ادامه به معرفی برترین موتورهای بازی سازی می پردازیم. لازم به ذکر است در صورتی که قصد آشنایی و یادگیری کامل زبان برنامه نویسی گیم انجاین مورد نظر خود را دارید، در سایت فرادرس می توانید دوره های آموزش بازی سازی و مرتبط با موتور بازی سازی مورد نظر خود را پیدا کنید.

یونیتی سه بعدی (Unity3D)

یونیتی یک موتور گرافیکی / بازی سازی قدرتمند 3 بعدی (3D) است که برای اولین بار در سال 2005 توسط شرکت یونیتی تکنولوژی، از طریق زبان سی پلاس پلاس (C++) و سی شارپ (#C) توسعه یافت. این موتور گرافیکی قابلیت توسعه بازی های موبایل و پی سی را دارد، اما عموما از آن برای ساخت بازی های ویدیویی موبایل 2.5 بعدی و 3 بعدی استفاده می کنند.
از بازی های معروفی که از طریق این گیم انجاین توسعه یافته اند می توان به کاپ هد (Cuphead) و اینساید (Inside) و راست (Rust) و تمپل ران (Temple Run) اشاره کرد.

یونیتی سه بعدی (Unity3D)
یونیتی سه بعدی (Unity3D)

آنریل انجاین (Unreal Engine)

آنریل انجایت (Unreal Engine) را می توان قدیمی ترین موتور بازی سازی که بیشتر از همه دوام آورده است، حساب کرد. اولین نسخه آن در سال 1995 و آخرین نسخه آن در اوایل سال 2021، تحت عنوان آنریل انجاین 5 (Unreal Engine 5) منتشر شد. خیلی از بازی سازان بزرگ معتقدند این گیم انجاین، قوی ترین موتور گرافیکی موجود بین گیم انجاین ها را دارد. همچنین این موتور از زبان های برنامه نویسی بسیار زیادی پشتیبانی می کند (نمونه اش پایتون و سی پلاس پلاس).
از بازی های معروف توسعه یافته در تاریخ (احتساب تمام نسخه ها) می توان به پی اس 2022 (PES 2022) و فورتنایت (Fortnite) و گرز آف وار (Gears of War) و … اشاره کرد.

آنریل انجاین (Unreal Engine)
آنریل انجاین (Unreal Engine)

کانستراکت (Construct)

موتور بازی سازی کانستراکت را (Construct) را می توان جزو راحت ترین گیم انجاین های موجود دانست. آخرین نسخه آن یعنی کانستراکت 3 (Construct 3) در سال 2021 منتشر شد. این موتور، از زبان های اچ تی ام ال (HTML) و جاوااسکریپت (Javascript) پشتیبانی می کند. در صورتی که دنبال گیم انجاین ساده، جهت توسعه بازی 2 بعدی هستید، این موتور می تواند جزو گزینه های شما باشد.
بازی های معروفی با این گیم انجاین توسعه نیافته است و معمولا بازی سازان تازه کار و مستقل به سراغ این موتور بازی سازی می روند.

کانستراکت (Construct)
کانستراکت (Construct)

 

  • آموزش های مرتبط با بازی سازی را از کجا دریافت کنم؟

سایت های زیادی هستند که بازی سازی و مباحث مرتبط با آن را به صورت ناقص به صورت دوره قرار داده اند.
اما بدون شک سایت فرادرس، به عنوان بزرگ ترین منبع آموزشی کشور، می تواند بهترین گزینه ممکن جهت پیدا کردن آموزش های مرتبط با بازی سازی باشد.

شما می توانید با ورود به صفحه اصلی فرادرس و جستجوی ساده به صد ها دوره و آموزش کاربردی و مرتبط با بازی سازی دسترسی پیدا کنید.

 

 

مقالات تخصصی مربوط به تحلیل و بررسی صنعت گیم ایران و جهان را از سایت پلی مگ دنبال کنید:

هر سوالی در رابطه با حرفه بازی سازی دارید، می توانید در بخش نظرات ارسال کنید تا در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخگوی شما عزیزان باشیم 🙂

منبع: سایت پلی مگ

یک پاسخ بگذارید

ایمیل شما منتشر نمی شود